ARTSCAPE I LJUSDAL – HUR ALLT BÖRJADE
Hur fick man världskonstnärer i street art att komma till lilla Ljusdal för att skapa spännande gatukonst i olika former?
Och hur lockades tusentals personer en helg till en bakgård med stor parkering?
Svaret är: samverkan, mod och lite jävlaranamma!
Det hela började våren 2017, med två entusiastiska fastighetsägare som önskade utveckling av både fastigheter och ort, en lokal konstnär med talang och drömmar om världens största konstutställning, samt jag, en centrumledare med utveckling av Ljusdal som både yrke och drivkraft.
Vi samlades en kväll för att tillsammans spåna över god sallad och några glas vin. Det blev mycket skratt och många knasiga idéer och innan kvällen var över var vi alla rörande överens om att gatukonsten nu skulle komma till Ljusdal.
Vi visste bara inte riktigt hur…
Exalterad efter den trevliga kvällen och över att ha fått träffa personer med samma engagemang och gnista som jag själv i ämnet så började jag att leta efter möjligheter.
Jag fann då Artscape som är en förening som jobbar med just street art. Visserligen hade de jobbat åt enbart stora städer som Malmö och Göteborg tidigare, och hade vid den tidpunkten ett projekt på gång med Värmland och 10 stycken kommuner där. Men vad sjutton, de kanske ville ta sig an Ljusdal trots allt?
Kontakt togs med Artscape och redan dagen därpå ringde en av grundarna upp mig.
-Så trevligt att ni är intresserade! Nja, Ljusdal är nog troligen för litet för oss men vi älskar konstformen och berättar gärna hur vi har jobbat och hur ni kan komma vidare med era idéer!
Följdfrågan blev ju då:
-Får vi komma ner till er i Malmö? Vi är en hel grupp som vill jobba med detta så vi kan inte ta det med enbart en person via telefon.
Tre veckor senare bar det av ner till Malmö, och vid den tidpunkten hade vi även fått med oss Kommunens kultursamordnare som var lika exalterad som oss andra.
Några fantastiska dagar blev det i Malmö, med rundvandring bland konsten samt kreativa diskussioner om gatukonst.
Sista dagen meddelade Artscapegänget att de beslutat sig för att komma upp till Ljusdal för att se möjligheterna till att anordna en festival hos oss. Varför?
Jo, för att de var imponerade över att vi kommit i samlad trupp med representanter från både kommunen, fastighetsägare, centrumförening och konstnär. Dessutom över att vi redan hade en startklar arbetsgrupp samt att viljan och engagemanget var så stort från vårt håll.
Någon månad senare befann sig då Artscape hos oss i Ljusdal och vi visade med entusiasm runt bland potentiella områden i Ljusdal, men även i Järvsö.
Hemmablinda som vi ortsbor lätt blir, hade vi inte en tanke på att Bagargränd skulle bli det allra bästa stället. Lite på sidan om och en bakgård som enbart bestod av en stor parkering. Men grabbarna från Artscape såg något helt annat.
De såg ett kompakt område med husväggar överallt.
Om man stod i mitten så skulle man kunna se muralmålningar precis överallt. Det är lite så Artscape jobbar då de ser områden som kanske är lite glömda och som behöver bli intressanta igen. De lockades också av möjligheten att kunna skapa en stor festival med samlade muralmålningar på liten plats, i en liten ort, till skillnad från utspridda målningar i större städer eller i hela län. En samling av det slaget hade de aldrig gjort förut.
Där startade arbetet med att få med kommunen i detta projekt. Flertalet möten med politiker, tjänstemän, fastighetsägare och en stor vilja fanns hos alla inblandade aktörer. Äntligen var vi på gång!
Artscapefestivalen planerades till augusti 2019 och då (2017) kändes det som en evighet innan allt det roliga skulle hända, men oj så fort tiden gick.
Augusti 2019:
- 16 konstnärer från 7 olika länder
- 11 muralmålningar
- 5 tillfälliga konstverk
- 8 workshops
- 6 föreläsningar
- 3–4000 besökare på en enda vecka
Efter detta besöks området kontinuerligt och stoltheten har varit stor hos de boende i de smyckade byggnaderna. Planer sattes i gång för att festivalen skulle få en fortsättning i mindre tappning, kanske något årligen återkommande. Dock satte pandemin lite käppar i hjulet för de närmsta åren men vem vet, rätt som det är kan det vara något kul som händer i Bagargränd igen, håll utkik!
Du har väl varit och besökt Bagargränd och våra spännande målningar?!
Är du intresserad av att läsa mer så finns några trevliga länkar här:
Vid pennan
/Carina Janars, Centrumledare