Vem äter sju kilo sjöbotten egentligen?

Vem tänker äta 7 kg sjöbotten från Kyrksjön egentligen?

Ja, det är det som krävs för att man ska bli sjuk av de föroreningar som finns kvar. Om man nu inte blir sjuk av en tugga lera långt tidigare förstås

Jag börjar faktiskt fundera på om en del människor verkligen vill veta att det är lika farligt/ofarligt att bada i Kyrksjön som det är på vilken annan av kommunens badplatser. Vilka har egentligen tagit reda på fakta? Inte ens Ljusdals-Posten väljer att skriva hur det egentligen är fast de har fått information, troligen för att de har förväxlat orden ”kritiskt granska” med orden ”negativ kritik”, men det är bara min personliga tolkning, liksom min tolkning att det är mycket roligare och häftiga att raljera om ”-vem vill bli självlysande” och ”-hur många godkända prover ni än tar så vet jag nog vad som finns i Kyrksjön”.

Fast det är ju heller inte så konstigt. Snackisar är ju alltid populära, det tidningarna skriver är alltid hela sanningen och visst är det väl typiskt Ljusdal att klanta sig på något sätt. Nu menar jag inte att människor är elaka utan att det är en attityd som många har fastnat i, kanske rentav fått med från födseln. Detta är återigen mina personliga reflektioner som jag fått genom åren eftersom mitt hjärta tillhör flera orter då jag är född och uppvuxen i en annan del av kommunen. Frågan är egentligen hur man kan bryta den trenden, fast det är en helt annan diskussion.

Men hur ska man då veta hur det står till med Kyrksjön egentligen? Jo man frågar. Det har jag gjort. Fler gånger. Och då menar jag inte att man ska fråga grannen, chefen eller morbrorn som jobbade på Östernäs för 40 år sedan. Man frågar de som jobbar med detta just här och nu.

Då får man reda på bl.a att snart har provtagningskostnaderna överskridit kostnaderna för själva badet. Det finns inga gränsvärden för badvatten men proverna visar att vattnet t.o.m duger som dricksvatten. Redan innan projekteringen började så fick man klartecken från konsulter att det inte var problem att anlägga badplats på marken trots att där varit industri tidigare, eftersom så stora ytor hade grävts bort och sanerats. Repet som finns där är till för att markera vart duken tar slut så att man vet att man kan sjunka ner lite om man går där, men det är ju inte farligare än om man badar i vilken naturlig sjö eller tjärn som helst.

Högt på min önskelista har det länge stått modiga politiker, politiker som är lyhörda och politiker som vågar ta beslut. Att utveckla ett samhälle är svårt och att gå och vänta på att alla ska tycka lika är en omöjlighet. Beslut måste helt enkelt tas, trevliga som otrevliga. Jo jag kan hålla med om att en del beslut skulle ha tagits för länge sedan och vissa beslut kan tyckas galna, men så ser det ut på många ställen då ingen sitter med varken spåkula eller facit i hand. I detta fall tycker jag att allt verkligen har gått rätt till. Man har vid flera tillfällen hållit medborgardialoger angående just Östernäs och bjudit in allmänheten. Annonseringen har det inte varit fel på, trots det har det varit skrämmande få som deltagit med tanke på hur många som skriker nu. Förslag och ideér har trots det strömmat in och önskemål om badplats har funnits på övervägande stor del. Kommunfullmäktige har sedan tagit beslut vid två tillfällen (det är väl kanske något jag tycker är märkligt eller kanske veligt, det räcker alltså inte med ett beslut). Men beslut är tagna! Yes!

Vilka är då mindre modiga nu, enligt mig. Jo, först och främst de politiker som varit med att fatta beslut två (ja två!) gånger, men som nu inte kan stå för det. Lite fegt är det ju också att de som varit med att påverka detta genom lobbying och medborgarförslag inte kan stötta detta nu. Fast det kanske de ju också gör i sin egen omgivning, lika som jag gör, fast jag bara inte har märkt det. I alla fall borde ju den gruppering som stöttat detta genom egen Facebooksida, faktiskt också visa sin stöttning nu. Slutligen tänker jag lägga till en punkt på min önskelista. Snälla, låt mig slippa alla dessa högljudda, skrikiga och klagande människor som har åsikter om saker utan att någonsin ta reda på fakta, utan att medverka på samråd, utan att någon gång försökt påverka. Ljusdal tillhör oss som bor här och alla våra åsikter är viktiga, men bäst nytta gör de om vi förmedlar dem på rätt sätt och inte genom dåligt ordförråd på sociala medier, framförallt inte efter att besluten är tagna.

Glad sommar önskar jag nu alla och själv tänker jag trotsa min rädsla för att vara under vatten, och med risk för att få kallsup kanske jag t.o.m försöker lära mig dyka i Kyrksjön i sommar.

Carina Janars

 

 

 

About author

admin